Компост у саду: як зі скошеного газону і опалого листя отримати корисне добриво

Компост у саду: як зі скошеного газону і опалого листя отримати корисне добриво

У будь-якому саду з часом накопичується органічне сміття – скошена газонна трава, опале листя, обрізки живоплоту і зів’ялі квіти декоративних рослин. Несанкціоновано спалювати його – заборонено. Щоб не витрачати кошти на вивезення органічних залишків і водночас отримати цінні добрива, варто використовувати цей матеріал для приготування компосту.

Компост – це перепрілий органічний матеріал, який поступово перетворюється із зеленої маси на універсальну садову підгодівлю, багату головною живильною речовиною ґрунту – гумусом. Отримати компост самостійно не так вже й складно, головне – виділити на ділянці місце для перепрівання органіки і знати правила заготівлі та догляду за ним.

Як організувати компостну купу в саду?

Найпростіше для заготовлення компосту використовувати спеціальну пластикову ємність – компостер. Його просто встановлюють у затишному тінистому місці саду і заповнюють органічним матеріалом. Для того щоб під дією мікроорганізмів пагони і листя поступово перетворилися на добриво, слід дотримуватися певних умов.

Як організувати компостну купу в саду?
Придбати садовий компостер AL-KO можна в онлайн-магазині або у офіційних дилерів можна за ціною від 2995 грн

У компостер не тільки час від часу додають свіжу органіку, а й регулюють у ньому повітряний, водний і температурний режим. Дно садових компостерів має сполучатися з ґрунтом, оскільки саме звідти ґрунтові мікроорганізми потрапляють на листя і траву. Стінки ємності з вентиляційними отворами забезпечують необхідне провітрювання. Садівникові залишається лише укладати органіку шарами, чергуючи сухий і вологий матеріал, і періодично перелопачувати компост, що зріє.

Утворюється компост протягом 1-2 років. Зазвичай на ділянці встановлюють 2-3 компостери, які відрізняються часом дозрівання садової підгодівлі. Витягають готовий компост для добрива і мульчування ґрунту спочатку з дна купи, а новий матеріал додають зверху.

Читайте також: Обрізка саду з AL-KO: як отримати компост або мульчу з гілок

Етапи розкладання органіки

У процесі переробки мікроорганізмами компост проходить кілька етапів – фаз розкладання.

  • Фаза розпаду супроводжується підвищенням температури компосту до 45-70 °С і загибеллю непотрібних мікроорганізмів і насіння бур’янів. На цьому етапі компост зволожують і перемішують.
  • Фаза реконструкції – це подальше гниття компосту зі зниженням температури до 35 °С і появою ґрунтових грибків, які видають себе безліччю тонких білих «ниток».
  • Фаза синтезу – завершальний етап розкладання матеріалу. В цей час в купі поселяються корисні комахи, які завершують процес перетворення органіки.
  • Фаза дозрівання – це час, коли компост набуває приємного запаху лісового ґрунту і природної температури навколишнього середовища. Він стає пухким і готовим до використання.
  • Фаза гуміфікації – подальше розкладання готового компосту з накопиченням корисної ґрунтової речовини – гумусу.

Етапи розкладання органіки

Як доглядати за компостом?

Для того щоб прискорити дозрівання компосту, недостатньо розташувати контейнер в тіні і подбати про його контакт із ґрунтом. Купі потрібен нескладний, але регулярний догляд. Як вже говорилося, органічну масу іноді перелопачують, щоб наситити матеріал киснем. Швидше заселити компост мікроорганізмами можна за допомогою спеціальних активаторів – біодобавок із ґрунтовою мікрофлорою. У жаркий період компост час від часу зволожують.

Якщо в компостер додано багато хвої, листя або деревної стружки, необхідно подбати про внесення азотних добрив. А якщо закладена велика кількість скошеної газонної трави, знадобляться підгодівлі зі збільшеною часткою фосфору або калію. Прискорить переробку органіки в таких ситуаціях деревна зола і подрібнена яєчна шкаралупа. Інший спосіб розбавити товстий шар газонної трави і уникнути її силосування – укласти її пошарово, чергуючи пагони з тонкими шарами садового ґрунту.

Читайте також: Час підстригати живопліт

Як використовувати компост?

Що можна, а що не можна додавати в компост?

Крім листя і трави в компост нерідко додають найрізноманітніші матеріали. У нього вносять деревну кору, тирсу, стружку, сіно, солому, подрібнені на шредері гілки і стебла, бадилля бур’янів, деякі харчові відходи, наприклад заварку чаю і кави, подрібнені залишки овочів і фруктів, гній і торф. Різноманітність у даному разі – тільки на руку садівникові.

Однак для уникнення проблем у купу не додають речовини і матеріали тваринного походження, кореневища і насіння бур’янів, листя і плоди, уражені хворобами і шкідниками, а також неорганічні матеріали – скло, пластик та інші речовини, які важко розкладаються.

Як використовувати компост?

Готовий органічний матеріал повинен мати приємний запах, бути розсипчастим і однорідним за складом. Його можна використовувати для внесення в ґрунт за допомогою культиватора. Це роблять з метою поліпшення структури ґрунту і живлення рослин корисними мікроелементами. Інший хороший спосіб застосування компосту – мульчування посадок.

Вибрати і замовити садові компостери можна в онлайн-магазині.

Олексій Васильченко

Блогер і журналіст, експерт у сфері садової техніки, будівельних технологій та приватного домогосподарства.