Роботи-газонокосарки Robolinho®: 6 автономних моделей для різних ділянок

Роботи-газонокосарки Robolinho®: 6 автономних моделей для різних ділянок

Колись роботи, які б допомагали працювати на садовій ділянці або прибирати будинок, були заповітною мрією письменників-фантастів. Сьогодні ці фантазії стають реальністю, й автоматичним пилососом або роботом-газонокосаркою вже нікого не здивуєш. Автоматизація та розумні технології все сильніше проникають у наше життя, і ми вирішили познайомити вас із сучасними автономними газонокосарками Robolinho®, які представлені в лінійці товарів AL-KO та solo by AL-KO.

Роботи-газонокосарки дають можливість майже повністю виключити з розпорядку дня будь-які питання, пов’язані з доглядом за газоном. Замість того, щоби витрачати час на стрижку трави колісною газонокосаркою, достатньо виділити кілька хвилин часу протягом тижня на огляд і обслуговування автоматичної акумуляторної газонокосарки Robolinho®. Пристрій самостійно забезпечить догляд за галявиною з газонними травами.

Дистанційне керування газонокосарками Robolinho® можна налагодити через бездротову мережу Wi-Fi або за допомогою інтернет-з’єднання.
Дистанційне керування газонокосарками Robolinho® можна налагодити через бездротову мережу Wi-Fi або за допомогою інтернет-з’єднання.

4 ключові переваги газонокосарок Robolinho®

Навіс для базової станції дасть можливість налагодити безпечну роботу техніки незалежно від погодних умов.
Навіс для базової станції дасть можливість налагодити безпечну роботу техніки незалежно від погодних умов.

Роботи Robolinho® – це не просто автономний акумуляторний пристрій, а справжня інтелектуальна система, яка здатна взаємодіяти з навколишнім світом і змінювати задані сценарії роботи. Різні моделі роботів-газонокосарок Robolinho® мають такі характеристики:

  • Автоматизоване косіння ділянки. Робот-газонокосарка організовує стрижку трави відповідно до алгоритмів, які визначають налаштування користувача й зовнішні чинники. Пристрій працює за графіком, самостійно плануючи стрижку трави в рамках відведеного діапазону часу. Робот враховує рівень заряду акумулятора й сам повертається на базову станцію для підзарядки.
  • Розумні сценарії роботи. Robolinho® можна під’єднати до мережевих сервісів з управління садовим обладнанням і налаштувати роботу з урахуванням змінних даних про погоду або роботу системи поливу. Причому взаємодія пристроїв буде налагоджена без участі людини. Наприклад, ключова подія («тригер»), яка інформує про дощ або полив газону, змусить газонокосарку змінити сценарій роботи й перенести косіння. Такий сигнал робот отримує від мережевої метеослужби, від датчика дощу або від програматора системи поливу.
Обмежувальний кабель задає периметр руху газонокосарки та дає можливість підстригати окрайки газону.
Обмежувальний кабель задає периметр руху газонокосарки та дає можливість підстригати окрайки газону.
  • Безвідходний догляд за газоном. На відміну від використання колісних газонокосарок, власники роботів Robolinho® позбавлені будь-яких турбот із утилізації скошеної трави. Пристрій не збирає її в травозбірник, а подрібнює двома дисковими ножами з парою гострих лез і повертає на газон у якості поживної мульчі. Завдяки Robolinho® на ділянці зменшується кількість компосту і знижується потреба в підживленні газону мінеральними добривами.
  • Екологічна філософія роботи. Важливі переваги Robolinho®, які відзначають користь цих пристроїв порівняно із бензиновими й з електричними газонокосарками, – це неймовірно тиха робота, а також повна відсутність викидів вихлопних газів. Вибір надійної акумуляторної техніки сьогодні – це не тільки данина часу й новий рівень комфорту, але й відповідальна позиція щодо питань екології та вичерпних ресурсів довкілля.

Читайте також: Роботи Robolinho® 500, 700 і 1200: ідеальні для відмінного догляду за вашим газоном

Моделі E та W: 2 лінійки газонокосарок Robolinho®

Різні моделі пристроїв можуть стригти газон на ділянці з ухилом не більш ніж 30 % або 45 %.
Різні моделі пристроїв можуть стригти газон на ділянці з ухилом не більш ніж 30 % або 45 %.

У продажу можна знайти й купити роботи-газонокосарки Robolinho®, які маркуються літерами E та W.

  • Лінійка E. Для керування роботами-газонокосарками Robolinho® 300 E та 500 E (з «молодшої» лінійки пристроїв) достатньо задати базові сценарії роботи на панелі управління роботом.
  • Лінійка W. Розумні моделі Robolinho® 500 W, 700 W, 1200 W і 2000 W можна контролювати за допомогою смартфона або планшета через домашню бездротову мережу Wi-Fi або дистанційно за допомогою хмарного сервісу AL-KO Smart Cloud через інтернет-з’єднання. Для управління роботом достатньо завантажити в магазині вебдодатків iOS або Android програму AL-KO inTOUCH. Крім того, ці пристрої можна додати в загальну систему розумного садового обладнання, яка працює за протоколом IFTTT, і під’єднати до голосового помічника Amazon Alexa.

Читайте також: Самохідні газонокосарки-роботи Robolinho® W мають опцію дистанційного керування

Для вибору конкретної моделі робота-газонокосарки важливо передусім врахувати особливості садової ділянки.

  • Площа косіння роботів Robolinho® може досягати максимуму в межах від 300 м2 до 2000 м2. Під час вибору конкретної моделі варто враховувати, що на косіння геометрично складних ділянок йде більше часу, ніж на догляд за квадратною або прямокутною галявиною. І для газону нестандартної конфігурації іноді варто вибрати модель більш «старшого» порядку.
  • Рельєф ділянки теж може обмежувати можливості роботів-газонокосарок. Так, газонокосарка Robolinho® 300 E може стригти газони з ухилом до 30 %, а Robolinho® 500 E та всі моделі Robolinho® з маркуванням W працюють на ділянках з ухилом до 45 %. Цей параметр не треба плутати з кутом нахилу, виміряним у градусах. Щоби виміряти максимальний ухил на ділянці, потрібно порівняти перепад висот між двома точками на відстані 1 м одна від одної. І якщо це значення буде не більш ніж 45 або 30 см, значить ухил у цьому місці не більш ніж 45 % і 30 % відповідно.

Висоту косіння роботів-газонокосарок можна задати в межах від 20 до 55 мм. Водночас пристрої здатні стригти траву в дуже вузьких місцях – від 60 см і більше завширшки.

Висоту косіння газону можна задати за допомогою простого регулятора на панелі керування.
Висоту косіння газону можна задати за допомогою простого регулятора на панелі керування.

Як відбувається установка та запуск газонокосарки Robolinho®?

Стрижку та подрібнення трави забезпечують два дискових ножі з парою гострих лез.
Стрижку та подрібнення трави забезпечують два дискових ножі з парою гострих лез.

Для того щоби налагодити роботу сучасного робота-газонокосарки, необхідно підготувати садову ділянку. Після огляду рельєфу й оцінки можливостей робота у саду встановлюють базову станцію, де газонокосарка буде самостійно заряджати акумулятор.

Від базової станції по периметру галявини потрібно прокласти спеціальний обмежувальний кабель. Це роблять для того, щоб вказати газонокосарці розташування базової станції та задати точну форму газону, за межі якої неможливо буде виїхати.

Читайте також: Smart Garden: розумне садівництво – майбутнє догляду за садом

Вибрати й купити роботи-газонокосарки Robolinho® можна на сторінках інтернет-магазину AL-KO, а для підключення й установки пристроїв рекомендуємо звертатися до представників мережі авторизованих дилерів компанії.

Олексій Васильченко

Блогер і журналіст, експерт у сфері садової техніки, будівельних технологій та приватного домогосподарства.