Система поливу AL-KO: збір і використання дощової води

Система поливу AL-KO: збір і використання дощової води

Для зволоження навіть невеликої площі саду щотижня потрібні тисячі літрів води. А використання для поливу водопроводу вимагає регулярної оплати комунальних рахунків. І навіть у випадку зі свердловиною, де вода нібито безкоштовна, будуть витрати на електроенергію через роботу насоса. Якщо ж у вас є бажання заощадити на поливі, рекомендуємо зайнятися збором дощової води.

Застосування дощової води для поливу, прання та інших технічних цілей поступово стає нормою для багатьох країн Європи. Зрозуміло, що послуги водопроводу на Заході перевищують вартість централізованого водопостачання в нашій країні, проте і загальний рівень екологічної відповідальності у них вище. Проявити екосвідомість може кожен із нас, тому ми пропонуємо вам організувати в саду систему «повторного» задіяння води. Насосне обладнання та сучасні шланги для ручної системи поливу AL-KO забезпечать більш екологічний догляд за садовими рослинами.

Найбільш зручно для ручного поливу рослин застосовувати переносний садовий насос.
Найбільш зручно для ручного поливу рослин застосовувати переносний садовий насос.

Принципи раціонального водоспоживання

Для економії місця на ділянці ємність для дощової води можна закопати під землю.
Для економії місця на ділянці ємність для дощової води можна закопати під землю.

Середній житель України використовує на побутові потреби не менше 200 л води на день або близько 6 м3 на місяць. Цей обсяг витрачається на пиття, прання, миття посуду, особисту гігієну і приготування їжі. Даний показник серйозно перевищує рівень витрати рідини в розвинених країнах Європи – Німеччині або Великобританії, де індивідуальне споживання води становить не більше 110-150 л на одну людину.

Читайте також: Система поливу AL-KO: вибір насоса і джерела водопостачання

Таким чином, родині з 4 осіб в Україні на побутові потреби знадобиться близько 20-25 м3 води. І приблизно стільки ж може знадобитися на полив стандартної садової ділянки.

Скоротити витрати рідини можна різними способами. Для цього застосовують сантехніку і побутову техніку (посудомийні і пральні машини) з економним водоспоживанням. Не менш важливо постаратися змінити звички і зменшити витрату води під час прийому душу, вмивання і чищення зубів. І, нарешті, третій дієвий спосіб раціоналізації використання рідини – накопичення і переробка стоків. І передусім йдеться про досить чисту дощову воду, яка найкращим чином підходить для поливу рослин.

Читайте також: Система поливу на ділянці: 3 лінійки садових шлангів AL-KO

Устаткування для поливу саду дощовою водою

Тришарові шланги AL-KO стійкі до дії сонячного ультрафіолету і не перекручуються під тиском води.
Тришарові шланги AL-KO стійкі до дії сонячного ультрафіолету і не перекручуються під тиском води.

Для організації системи поливу з використанням накопиченої дощової води знадобиться:

  • Ємність із пластику, сталі або навіть бетону об’ємом близько 0,5-3 м3, яку приєднують до водостічної системи котеджу. Її встановлюють на задньому дворі на поверхні ґрунту, а в умовах обмеженої площі ділянки іноді навіть закопують під землю.
  • Насос заглибного і поверхневого типу, який можна відповідно опустити в ємність або підключити до неї за допомогою подачі води. Найкраще вибрати легкий садовий насос вагою не більше 5-6 кг, щоб можна було без проблем підключити або відключити пристрій.
  • Фільтр для насосного обладнання, який зможе захистити пристосування від пошкодження подрібненим сміттям і піском з даху будинку.
  • Шланги й дощовики для поливу рослин. Якщо ви віддаєте перевагу ручному поливу саду, зручніше за все буде придбати бухту з надійними тришаровими шлангами AL-KO діаметром 1/2″, 3/4″ або 1″.

Для безпечного використання підключати ємність до водостічної системи краще через заслінку, яку відкривають і закривають вручну. Інший варіант – обладнати збірну цистерну переливом, звідки вода буде йти в дренажну систему садової ділянки.

Читайте також: 3 види насосів: як вибрати пристрій для поливу і водопостачання

Вибрати й купити насосне обладнання та шланги для ручної системи поливу можна на сторінках офіційного інтернет-магазину AL-KO.

Олексій Васильченко

Блогер і журналіст, експерт у сфері садової техніки, будівельних технологій та приватного домогосподарства.